2013. március 21., csütörtök

Ami Yangonrol kimaradt

Sok szepet es jot irtam mar a blogomban, am de vannak itt negativ tenyezok is, amelyek a helyieknek elegge termeszetesek de nekem vagy barmelyik mas nem azsiai embernek akik itt elnek Myanmar korul, kicsit zavaro.
Kezdenem azzal ami szamomra fontos, am az itteni helyi embereknek nem ez van az elso helyen: a higienia - avagy egy magyarazat a sok kozul, hogy miert nem latni sok oreg embert itt Myanmarban.
Hihetetlen, hogy a higieniat nezve az elvarasaik nagyjabol 0. Koszosak, szemet kozott elnek, egy egyszeru hazban ahol talan van bevezetve viz. Ha nem akkor furodnek ahol tudnak. Nagy resze az embereknek nem is vedekezik a fertozesek ellen. A gyerek ott jatszik a porban aztan nyalja a kezet. De ez nem csak a gyerekekre igaz, sajnos sok felnott sem figyel oda. Az utcan fozik az eteleket kozvetlenul az ut menten ahol kocsik szaza folyamatosan veri fel a port ami raszall az etelre, ennel mar csak az a legundoritobb es legelviselhetetlenebb (szamomra), hogy barmilyen nyers hust ugyanugy kitesznek az ut menten egy olyan asztalra ami ket arasznyira van a poros, foldes uttol es egesz nap ott all a melegben (meleg alatt ertem a 35-40 fokot).
Aztan pedig jon az ehes ember, ramutat egy tetszoleges husdarabra, mely jobb esetben le van takarva egy (lyukas) haloval, de barmilyen fertozes, betegseg konnyen kaphato el igy ezek utan nem meglepo, hogy Myanmarban keves oreg ember el. Mire elernek az 50-60 elet evet az emberek 70%-a elhalalozik kulonbozo betegsegben.
Persze tisztelet a kivetelnek mert ugye van belole itt. Csak mivel sok ember el itt Yangonban nagyon sok cselekszik rosszul. Ezzel szembe aki odafigyel az nem eszik ilyen utmenti helyekrol. Nem iszik a masik utan a poharbol es elofordul az is, hogy egeszsegugyi maszkot hordanak azert h elkeruljek a kocsik altal kipufogott gazt es a levegoben terjedo betegsegeket. Ezert foleg fiatalokat, illetve kozepkoruakat latni az utcan, oreget csak elszorva.

Regi autok - avagy Myanmar a szepseget lassan elvesztheti

Mint ahogy feljebb mar emlitettem az autok altal kibocsajtott karos gazok nagyon nagy mennyisegeben valo terjedeset, most folytatnam ezt a gondolatomat.
Szoval, hogy ertheto legyen a tortenet: ezelott kb masfel evvel meg nem igazan voltak Myanmarban autok, csak biciklik es par motor. Am amikor bevezettek azt, hogy konnyen lehet behozni autokat akkor sok ember gyorsan vett egy autot, olyat, amilyenre eppen telt nekik (lehasznalt, foleg Japanbol beimportalt autok), de sajnos kicsit eltulozta ezt a nep.
70%-ban olyan autok vannak az orszagban amit esetleg nalunk Europaban egy kotelezo vizsgalaton at sem engednek. Hihetetlenul regi autok. 30evesek korulbelul es az utak tele vannak ezekkel ugy, hogy egymast erik. Es ez nagyon nem passzol azzal ami itt szepiti a varost. Rengeteg palmafa, konnyezopalma palantak az utszelen es sok mas zold novenyzet ami a tropusi eghajlatra jellemzo. Sajnos ezeket nem lehet elvezni mivel az autok mergezo kipufugogaza lassan kiirtja ezt, na meg az autok altal felvert por. Kisse nehez igy ezt a szepseget valoban szepnek latni. Hisz a zold helyett szurket latunk sok helyen.
Es akkor azt meg nem is emlitettuk meg, hogy az egyetlen tomegkozlekedesi eszkoz - a busz. Nagyon lehasznalt, nagyon rossz allapotu, nagyon koszosz es nagyon regi, II. vilaghaborus roncsok. Szornyu!
A masik dolog ami csufitja Yangont (de idovel jobb lesz): az epuletek 80%-a az esos, paras, nedves levegotol peneszednek. Valik fel a vakolat, feketednek az epuletek es mivel regi tervek alapjan vannak felepitve, vagyis: regi ablak es regi ajto es regi stilusu minden, igy hat nem valami szep latvany, de idovel biztos modernizalodnak, olyan anyagokkal epitkeznek majd ami nehezebben megy tonkre ilyen idojarasi viszonyok kozott.

Kozlekedes Yangonban

Amint azt mar meseltem egy korabbi bejegyzesben, sok biciklis es sok autos van. Nezzunk most a dolgok "aprobetus" reszere!
Szoval. A buszt vagy teherautot nem ugy kell elkepzelni, hogy van egy sofor es vannak az utasok. Nem-nem! Itt mas a szokas. A buszban legalabb 2en vannak segitok a sofornek. Az egyik elol csimpaszkodik vagy hajol ki az ablakon, a masik meg az auto hatso reszen csung le valahonnan es mindez azert, hogy segitsek a sofort. Ugy kell elkepzelni mint egy beszelo visszapillanto tukrot.
A hatso ordit ha elozni akarjak epp a sajat autojukat, az elso meg kijebb hajol es nezi, hogy elozhet-e, nem-e jon valami szembol. Kicsit furanak hangzik - de az is. Mindez javareszt azert van, mert az autok tobbsege jobbkormanyos, mikozben a kozlekedes is jobboldali. Ezert nehezen latjak be az utat egy elozesnel vagy ha csak ugy, hogy ha kijebb huznak vezetes kozben.
Ezen kivul rengeteget dudalnak, csak mint figyelemfelkeltes, es ebbol tudja az utszeli gyalogos, biciklis vagy autos, hogy ne terjen az ut kozepere hirtelen hanem vigyazzon mert jon valami a hatuknal (meg kell jegyezni, hogy a hatas altalaban nem 100%-os).
Sotetben tiszta K.O van... Az utak nincsenek kivilagitva. Ha pedig igen, az inkabb olyan mintha nem is lenne. Szoval este annyit lehet hallani, hogy dudalnak, ordibalnak (a sofornek segitenek), latni viszont szinte semmi. Kesz eletveszely!

Ami nekem tetszik itt, ebben a varosban, hogy nincs az a menozes mint mas nagy orszagokban, illetve nalunk, Romaniaban.
Az itteni gyerekek nem iTabot kapnak 8. szuletesnapjukra, hanem egyutt vannak az utcabol a barataikkal es majszolgatnak kulonbozo gyumolcsoket. Nem azzal tesznek szert baratsagokra, hogy bejelolik egymast Facebook-on, hanem egyszeruen megosszak a bambusz-focilabdajukat a tobbi gyerekkel. Mindez azon keves elonyok koze tartozik, amit a katonai diktatura hozott magaval. Szinte semmi nem volt engedelyezve az orszagban: internet, nemzetkozi hircsatornak, melyek csak par eve elerhetoek (ami egyszerre minden modernnek, ujnak, jonak, es ugyanakkor minden rossznak a forrasa). Egyszoval nem interneten nottek es nonek fel a fiatalok. Mindezt tapasztalat alapjan mondom, amit nap mint nap latok: az emberek nem szegenyek, de nelkuloznek es ha van is penzuk, nem sok, azt nem internet elofizetesre fogjak kolteni, hanem a mindennapi szuksegleteik kielegitesere.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése