2013. február 4., hétfő

Elet Yangonban

Hihetetlen, hogy egy ilyen orszagba csoppentunk ahol telleg nap mint nap szemtanui lehetunk annak, hogy az egyszeru emberek hogyan boldogulnak es veluk parhuzamosan latjuk a gazdagok sokkal masabb eletet.

Meselek kicsit de elotte elszeretnem mondani, hogy bar a blogomban talalhato kepek magukert beszelnek, ennek ellenere az emberek nagyon torekednek es igyekeznek a fejlodesben, utakat bovitenek, hidakat epitenek. Szorgalmasan dolgoznak csak hosszadalmasnak igerkezik ez a fejlodes - az emberek a munka nagy reszet puszta kezzel vegzik, tavolrol nezve latszik, ahogy a munkasok menetelnek egymas utan, mint a szorgos hangyak, mindenkinek a kezeben egy adag homok vagy valamilyen epitoanyag. A ketkezi munka a legjellemzobb egyelonre, na meg az, hogy nagyon sok munkast alkalmaznak mindenhez. Talan pont igy probaljak fenntartani az egyensulyt, talan akarattal probaljak elkerulni a modern kor "gepesiteset" es biztositani az emberek foglalkoztatottsagat.

Vannak a szegeny emberek, akik sajat kezuleg epitett bambusz hazikoban laknak (ki tudja hanyan). Egyetlen elfoglaltsaguk van: az ut menten arulnak sajat termesztesu gyumolcsoket es helyben sutott kulonbozo helyi eteleket vagy pedig eladokent arulnak, ugyancsak gyumolcsot, vizet es egyeb dolgokat. Ezek mellet vannak emberek, akik a dugoban araszolo autok kozt kinalgatnak ropogtatnivalot es friss vizet






Nagyon sok embernek van biciklije, mivel nem mindenki engedheti meg, hogy taxizzon vagy egyszeruen biciklivel hamarab eljut oda ahova szeretne. Ezen kivul nagyon sokan jarnak busszal is, de itt nem olyasfelet kell elkepzelni, mint amihez mi, europai nepek hozza vagyunk szokva, hanem szinte okori, nagyon rossz allapotu, koszos es vegtelenul sokat szennyezo autobuszokat, amelyek olcsok es mindig maximalisan tele vannak utassal.






Gyakran van dugo, es olyankor elofordul, hogy 10 percig allnak az autok, mintha az ido is megallt volna. Senki sem halad.

Ezzel szemben mint mindenhol, vannak itt is gazdagabb emberek, akiknek ceguk van vagy pedig jobb munkahelyuk. Ezek nagy resze vagy kolcsonzott autoval jar (legkondicionalt persze) amihez sofor is jar, vagy taxival.






Azon kivul vannak olyan emberek, akik az utcan setalnak a gyumolcsokkel es ugy aruljak:



Pillanatkepek a Yangoni kozlekedesbol:







Egy video Yangon egyik kulvarosi utcajabol:



A video es a kepek sajat keszitesuek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése